Zid

Termička izolacija ruba ploče

„Toplotni most“ je oblast u konstruktivnim dijelovima jednog građevinskog objekta kroz koju se toplota brže prenosi ka spoljašnjosti nego kroz druge dijelove objekta. Na taj način ne samo da se uzalud troši dragocjena energija, već se tako podstiče i nastanak buđi. Prava i pravilna termička izolacija predstavlja branu za nastanak štetnih „toplotnih mostova“.

Spriječiti gubitke energije

„Toplotni mostovi“ mogu nastati na mnogim mjestima u objektu – kod prozorskih nadvratnika, u prozorksim oknima, na čeonim stranama ploča, na plafonima, na stubovima, na gredama, na betonskim površinama u zidanim zidovima, kao i na unutrašnjim betonskim površinama. Oni nastaju praktično na spojevima različitih građevinskih elemenata (dijelova konstrukcije), odnosno tamo gde se spajaju elementi različitih debljina. Posebno su kritične čeone strane ploča, a pravilna termička izolacija tih dijelova je ključna za održavanje „zdravlja“ konstrukcije, tj. za spriječavanje nastanka „toplotnog mosta“.   

Austrotherm XPS P - za termičku izolaciju ruba ploče

Upotreba Austrotherm XPS P, termoizolacione ploče hrapave površinske strukture, nudi isplativo i što je najbitnije jedno tehnički optimalno rješenje za spriječavanje nastanka “toplotnog mosta” po rubu ploče.

Austrotherm XPS P se ugrađuje kao oplatni prsten oko ploče, a hrapava površinska struktura ploče se bira iz razloga što ljepak ili malter (koji se po pravilu nanosi spolja, pri formiranju završnog fasadnog sloja) mnogo bolje prijanja na takvu jednu hrapavu površinu, nego ukoliko je ona potpuno glatka. Naša XPS ploča se inače lako isjeca i na taj način prilagođava raspoloživom prostoru, tako da nikakvi ćoškovi niti prijelomni uglovi na ploči nisu problem, u smislu mogućnosti termičke izolacije takvih lokacija sa spoljašnje strane.