Podrum

Termička izolacija donje strane ploče iznad podruma

Stanovnici stanova u prizemljima višespratnih objekata, koji istovremeno posjeduju i podrumske etaže, sa funkcijama koje dozvoljavaju da to budu nezagrijevani prostori, a to u praksi i jeste najčešće slučaj, često se žale na hladne podove svojih stanova.

Pošto ploča iznad negrijanog podruma vrlo često nije termički izolovana, nije ni čudo da na gornjoj površini te ploče vladaju niske temperature. Ta činjenica dovodi do velikih energetskih gubitaka, a ne tako rijetko i do pojave buđi. Ovaj problem je lako rješiv ukoliko ploču iznad podruma termički izolujete sa donje strane.

Kod armirano-betonskih ploča preporučujemo da sa donje strane lijepite, a potom i tiplujete naš proizvod Austrotherm EPS A100. Što se debljine termoizolacionog sloja tiče, ona se određuje u zavisnosti od visine podruma, ali i od visine "šturca" (grede) iznad podrumskih vrata i prozora. Mi vam preporučujemo debljinu od min. 12 cm, pri čemu ćete naravno sa uvećanjem debljine postići još bolji termoizolacioni efekat.

Naravno, nikako ne možete pogriješiti ni ako ugradite još čvršću kategoriju našeg stiropora (Austrotherm EPS A120 ili Austrotherm EPS A150), a pošto te ploče imaju još nešto bolje (niže) koeficijente toplotne provodljivosti nego Austrotherm EPS A100, one bi dozvolile primjenu ploča nešto manjih debljina u odnosu na preporučenu debljinu od 12 cm za Austrotherm EPS A100, sa postizanjem istovjetnog termoizolacionog efekta.