Termoizolacija kao brana od prodora hladnoće odozdo

Zašto je kvalitetna podna termoizolacija toliko bitna? 

 

Niko ne želi da zimi ili ljeti ima hladna stopala!

Najsvrsishodnija metoda da se „hladnoća odozdo“ ne propusti kroz temelj i ne prodre u kuću je postavljanje na visok pritisak otporne termičke izolacije direktno ispod temeljne ploče.

Primjenom ove metode termoizolacioni efekat je toliko dobar da se ni niske temperature tla, znatno niže od 10 °C, sa unutrašnje strane podne ploče uopšte ne osjećaju. 

Zaštitna brana od hladnoće bi idealno trebalo da se sastoji od termoizolacionih ploča istovremeno otpornih na visoka pritisna opterećenja – čvrstoće klase 50 ili 70 (cifre 50 i 70 označavaju pritisnu čvrstoću od 50 t/m², odnosno 70 t/m², pri 10% stišljivosti).

Ovakve termoizolacione ploče su dakle toliko čvrste, da cijeli građevinski objekat može da se postavi na njih.

 

Kod „lakih“ zgrada, onih bez podrumskih etaža, dovoljna je XPS-ploča čvrstoće klase 30. Čim objekat posjeduje podrumsku etažu, prizemlje i makar jedan sprat iznad, preporučuje se primjena XPS-ploče klase 50. Ukoliko se radi o višespratnim objektima, kod kojih samim tim imamo visoka pritisna opterećenja odozgo nadole, preporučujemo primjenu XPS-ploče klase 70. Posebno u području potpornih zidova, odnosno ispod nosećih stubova na izolaciju temelja djeluju visoka tačkasta opterećenja, pa se i tu preporučuje primjena ploče klase 70. Kada su u pitanju pasivne kuće, uobičajene debljine termoizolacionih slojeva se kreću između 10 cm i 20 cm. 

Topli i čvrsti podovi!

Sve češće se umjesto betonskih košuljica (koje se ugrađuju u tečnom stanju) koriste tzv. suhe košuljice. Ploče od suhog estriha se sastoje ploča od gipsanih vlakana (debljine 20mm), od gipsanih ploča ili od različitih panela na bazi drveta. Da bi se u klasičnim poslovnim ili stambenim prostorima uobičajena pritisna opterećenja adekvatno prihvatila, preporučujemo ploče Austrotherm XPS 50, debljine od 30 mm do 50 mm. Na ove ploče se potom bez problema mogu postaviti razni komadi namještaja. Pritom provođenje eventualnih, raznih instalacija kroz termoizolacione ploče nije nikakav problem jer se XPS-ploče jednostavno rasjecaju i isjecaju kvalitetnim građevinskim nožem.

Izolacija garaže kao zaštita od smrzavanja

Sve češće se ispod košuljice u garažama postavlja naša, na pritisna opterećenja otporna termoizolaciona ploča Austrotherm XPS 50 ili Austrotherm XPS 70. To se čini prije svega zbog toga da se u garaži u zimskom periodu stvori prijatnija klima u kojoj nema pojave mraza. Pošto je sloj košuljice u garažama uobičajeno debljine od 80 mm do 150 mm, za sigurno prenošenje opterećenja sa točkova automobila preporučujemo naše ploče Austrotherm XPS 70 debljine od 60 mm do 120 mm. Pritom se ne smije smetnuti sa uma da će putnička vozila ubuduće, prije svega zbog povećanja sigurnosti, biti sve veća i sve teža.

Kvalitetno i „čvrsto“ izolovane parking površine

U današnje vrijeme gotovo svi prodajni i poslovni objekti imaju svoje površine za parkiranje vozila. Te površine su smještene ili iznad podrumskih prostorija, ili na ravnim krovovima objekata. Neophodna termička izolacija i za to specifična konstrukcija mora da ispuni kriterijum kvalitetnog prihvatanja opterećenja od parkiranih vozila. U mnogim slučajevima te kriterijume zadovoljava samo Austrotherm XPS 70. 

Izolacija i oplata u jednom: Austrotherm termoizolacioni sistem za temelje

Jedno brzo i sigurno postavljanje termičke izolacije ispod temeljne ploče garantuje Austrotherm termoizolacioni sistem za temelje. On je zapravo i oplatni, a i termoizolacioni sistem u isto vrijeme, a ispunjava najviše zahteve kada je u pitanju pritisna opteretivost i neupijanje vlage.

Ovaj sistem je koncipiran za temeljne ploče na koje naliježu velika pritisna opterećenja, a njih imamo kod višespratnica različitih namjena kao i kod raznih industrijskih objekata. Sem toga, ovaj sistem je pogodan pri formiranju standardizovanog zaptivanja vlage u području podruma, tj. veze između horizontalne i vertikalne hidroizolacije koju tehnički standardi propisuju. Na ovaj način je cijeli objekat praktično „umotan“ u jedan termički omotač, uz izbegavanje pojave štetnih, tzv. „toplotnih mostova“.