Istorija

Austrotherm je pionir na području izolacijskih materijala u Austriji. Preduzeće je 1953. godine osnovao Oswald Nowotny koji je u Austriji prvi započeo proizvodnju stiropora. Austrotherm grupacija je dio Schmid-Industrie-Holdinga kome pripadaju između ostalog i grupacije Baumit i Murexin.
                                                   
  1953: Oswald Nowotny započinje proizvodnju stiropora 
  Počeci Austrotherma datiraju iz 1953. godine kada je Oswald  
  Nowotny kao prvi preduzetnik u Austriji pokrenuo proizvodnju 
  stiropora u Beču. Oswald Nowotny se u početnoj fazi posvetio 
  primjeni stiropora u području dekora, kao što su lutke i biste za 
  izloge. Ekspandirani polistiren (EPS) – kako glasi stručni naziv za 
  stiropor – otkriven je godinu dana ranije od strane njemačkog 
  hemijskog koncerna BASF iz Ludwigshafena. 

 

1964: Fabrika stiropora u Purbachu
 
Stvarni tržišni potencijal stiropora nalazio se međutim u njegovim izvanrednim termoizolacijskim svojstvima. Prepoznavši upravo taj potencijal stiropora Nowotny je razvio postrojenje za proizvodnju EPS ploča a 1964. godine u Purbachu na Nežiderskom jezeru (Neusiedler See) izgradio je fabriku sa godišnjim kapacitetom od 30.000 m3, što je moglo zadovoljiti rastuću potražnju za EPS-om do početka 80tih godina.

1980: Friedrich Schmid preuzima preduzeće Nowotny
Godine 1980. vlasnik kamenoloma i krečane u Wopfingu, Friedrich Schmid, kupuje firmu Nowotny. Isporučenom količinom EPS-a od 18.000 m3 firma Nowotny ostvaruje godišnji prihod od 945.000 eura. Oba naftna šoka i time prouzrokovani talas poskupljenja energenata učinili su da ušteda energije dobije enormni značaj, prije svega kod grijanja i termoizolacije. EPS ploče proizvođača Nowotny su zahvaljujući svojim izvanrednim svojstvima vrlo brzo bile prihvaćene kao visokokvalitetni izolacijski materijal što je već dvije godine nakon preuzimanja firme od strane Friedricha Schmida zahtijevalo proširenje proizvodnog kapaciteta.

1982: Preuzimanje fabrike stiropora Pinkafeld
Neophodno povećanje kapaciteta ostvareno je preuzimanjem fabrike stiropora jednog proizvođača iz Pinkafelda.

1991: Austrijski „Know-How” za Mađarsku: Austrotherm Györ (Đer)
Godine 1991. Austrotherm Györ, 100%-tna „kćerka“ firme Nowotny, pokrenula je proizvodnju u mađarskom gradu Györu. Od tada Austrotherm proizvodi visokokvalitetne EPS izolacione ploče za mađarsko tržište uz primjenu sirovina zapadnoevropskog porijekla.

1991: Jedini XPS proizvođač u Austriji
Za postizanje visoko postavljenih ciljeva, preduzeće je investiralo za gotovo dvije godine ne manje od 4 miliona eura i opremilo sjedište u Pinkafeldu modernim proizvodnim postrojenjem što je omogućilo proširenje kapaciteta. U Purbachu je u proljeće 1991. godine započela proizvodnja ekstrudiranog polistirena - tvrdog pjenastog materijala ili skraćeno XPS-a. Do tog trenutka u Austriju se XPS velikim dijelom uvozio od velikih hemijskih koncerna koji su tada dominirali svjetskim tržištem. 

Proizvodna tehnologija se strogo čuvala u tajnosti. Obimni istraživački radovi i izmjene na proizvodnom postrojenju u Purbachu su konačno doveli do cilja: „ružičasta Thermopan XPS ploča“. Nowotny je time postao jedini proizvođač XPS-a u Austriji.

1993: Izolacijski materijal Nowotny odlikovan grbom Gradišća
U okviru 40-godišnjeg jubileja preduzeća tadašnji predsjednik Gradišća, jedne od devet saveznih država Austrije, je preduzeću uručio grb Gradišća.

1993: Poljska –  Austrotherm pokreće proizvodnju u Oswiecimu
U ljeto 1993. godine osnovano je preduzeće Austrotherm Poljska u poljskom gradu Oswiecimu (poznatiji pod njemačkim nazivom Auschwitz). Udaljeno ca. 50 km od Krakova i ca. 40 km od privredno značajnog centra Kattowitza, sjedište fabrike pokriva područje sa ca. 4 miliona stanovnika. 

1994: Izolacijski materijali Nowotny postaju Austrotherm
Kako bi se širom Evrope obezbijedio jedinstven nastup na tržištu, preduzeće za izolacijske materijale Nowotny 1994. godine mijenja naziv i posluje u Austriji kao Austrotherm GmbH.

1995: Nova fabrika XPS-a u Purbachu –  državni grb za Austrotherm
Početkom ljeta 1995. godine novo XPS-proizvodno postrojenje u fabrici Purbach radi punim kapacitetom koji godišnje iznosi oko 130.000 m3. Austrotherm time postaje i važan privredni faktor za oba, privredno slaba regiona Purbach i Pinkafeld. Dana 2. oktobra 1995. godine predsjednik Privredne komore Gradišća, Franz Kröpfl, Austrothermu svečano dodjeljuje državni grb Republike Austrije za izvanredan kvalitet proizvoda i doprinos austrijskoj privredi.

1997: Fabrika EPS-a u Slovačkoj počinje proizvodnju
Početkom novembra 1997. godine u pogon je puštena i treća Austrothermova fabrika tvrdih pjenastih materijala od polistirena u Istočnoj Evropi.  U sjevernom dijelu Bratislave ne samo da je sagrađeno visokomoderno proizvodno postrojenje EPS-a, već su adaptirani i modernizovani i skladišna hala kao i kancelarijske prostorije.

1998: ISO 9001-certificiranje u rekordnom vremenu
Austrotherm je, kao jedan od prvih proizvođača izolacijskih materijala u Austriji, 27. maja 1998. godine od ÖQS-a (austrijsko društvo za certificiranje i ispitivanje) dobio priželjkivani ISO 9001-certifikat čime je u potpunosti potvrđena dosljedna primjena filozofije kvaliteta u poslovanju preduzeća. U najkraćem roku su ispunjeni svi zahtjevi i pripremne radnje propisane od strane ÖQS-a. Na ovaj način omogućena je besprijekorna evidencija i transparentnost stroge kontrole kvaliteta koja se u Austrothermu već godinama primjenjuje. Poslovni partneri mogu biti sigurni da Austrothermovi proizvodi, kvalitet i usluge bezostatno odgovaraju standardima orijentiranim ka budućnosti. 

1999: Druga fabrika EPS-a u Poljskoj
U mjestu Skierniewice – između Varšave i Lođa, centralna Poljska – u julu 1999. godine puštena je u pogon druga fabrika EPS-a  Austrotherm grupacije u Poljskoj.

1999: Austrothermu uspjeva prodor sa CO2-pjenušavim XPS izolacijskim pločama
Kao rezultat izvanrednih zalaganja Austrothermovih inžinjera i velikih dugogodišnjih investicija u područja istraživanje, razvoj i zaštita okoliša u augustu 1999. godine tržištu je predstavljena nova generacija izolacijskih ploča:  „AUSTROTHERM XPS TOP“. Generacija TOP posjeduje odlične karakteristike po pitanju termoizolacije, maksimalne opteretivosti, neosjetljivosti na vlagu a primjena vazduha kao sadržaj ćelije odgovara u potpunosti ekološkim zahtjevima „Klimatske unije općina u Austriji“.

1999: Peter Schmid drugi direktor
Peter Schmid, u preduzeću zaposlen od 1993. godine, od 1996. godine kao prokurista, s 01.09.1999. godine preuzima rukovodeću funkciju direktora u Upravi Društva.

1999: Pionirski projekat u Rumuniji: fabrika EPS-a počinje sa radom u Bukureštu
1999. godine Austrotherm započinje ulazak na rumunsko tržište: u septembru se pušta u pogon novosagrađena fabrika EPS-a u Bukureštu. Na taj način Austrotherm startuje na jednom perspektivnom tržištu koje sa svojih 23 miliona stanovnika nudi veliki potencijal rasta, kako srednjoročno tako i dugoročno. Nova fabrika EPS-a, s kapacitetom od  400.000 m3 godišnje, sagrađena je u industrijskoj zoni na površini od 12.000 m2 u sjevernom rubnom dijelu Bukurešta.

2001: Ekspanzija u Mađarskoj: Druga fabrika EPS-a počinje sa radom
U Mađarskoj, u gradu Gyöngyös – ca. 80 km sjeveroistočno od Budimpešte – u aprilu je puštena u pogon druga fabrika EPS-a Austrotherm grupacije. Nova fabrika izolacijskih ploča izgrađena je na površini od 26.000 m2 te se s godišnjim kapacitetom od oko 600.000 m3 EPS-a ubraja u najmodernije fabrike grupacije.

2003: Fabrika EPS-a u Srbiji
U augustu 2003. godine otvorena je nova, moderna fabrika EPS-a u Valjevu, 80 km jugozapadno od Beograda. Nova fabrika izgrađena je u velikoj industrijskoj zoni na površini od 12.000 m² i opremljena je najnovijom proizvodnom tehnologijom „Made in Austria“.

2003: Odlikovanje časti za pionire izolacijskih materijala
Povodom 50-godišnjeg jubileja Austrotherma vlasnik preduzeća Friedrich Schmid dobio je odlikovanje časti  Gradišća.

2004: Otvorenje fabrike EPS-a u Bugarskoj
2004. godine je i u Bugarskoj započeta gradnja fabrike za proizvodnju izolacijskih materijala od EPS-a (stiropor). I ovaj proizvodni pogon je opremljen proizvodnom tehnologijom "Made in Austria" a pušten je u rad iste godine.  

2005: Nastavak ekspanzije u Srbiji
U Srbiji je 2005. godine pokrenuta proizvodnja XPS-a austrijskog kvaliteta te je na taj način broj fabrika u Srbiji porastao na tri.

2006: Druga fabrika EPS-a u Rumuniji
U junu 2006. godine otvorena je druga Austrotherm fabrika EPS-a u gradu Horia na sjeveroistoku Rumunije. Ovom investicijom omogućen je export u Ukrajinu i Moldaviju. Na ovoj lokaciji 2008. godine pokrenuta je i proizvodnja Austrotherm XPS-a. 

2007: Proširenje u Bosnu i Hercegovinu; Austrijski eko-certifikat
U Bihaću je osnovano preduzeće Austrotherm BH d.o.o. čime se Austrotherm grupacija proširila i na područje Bosne i Hercegovine. Moderna fabrika EPS-a počela je s radom početkom 2008. godine. Investicija iznosi 5 miliona € a kapacitet fabrike osigurava i izvoz u Hrvatsku. 

U jesen 2007. godine pioniru na području izolacijskih materijala dodijeljen je „Austrijski eko-certifikat“ za proizvodnu grupu Austrotherm XPS TOP. 

2008: Prva Austrotherm fabrika u Aziji
Austrotherm se odvažio na skok preko Bosfora: u jesen 2008. godine puštena je u pogon prva Austrotherm fabrika EPS-a u Turskoj. U ovu fabriku, koja je smještena pred vratima 15-milionske metropole Istanbul, uloženo je 5 miliona eura. 

U bugarskom gradu Aitos na obali Crnog mora otvorena je druga Austrotherm fabrika EPS-a u Bugarskoj. U Hrvatskoj je otvorena podružnica a u Ukrajini je pojačana prodaja izolacijskih materijala Austrotherm. 

U oktobru 2008. godine u mađarskom gradu Szekszárd otovrena je treća fabrika EPS-a u Mađarskoj. Ukupna investicija iznosila je 5 miliona eura a godišnji kapacitet fabrike je 400.000 m3.


Downloads


Cjenovnik BIH - Cjenik HR

Prospekti



Kontakt


Upiti

Kontakt BiH

Kontakt HR



Novosti & Informacije

Najčeše pitanje koje se postavlja nakon donošenja odluke o ugradnji termoizolacije na stambeni ili nestambeni objekat jeste... 
Austrijski ambasador posjetio Austrotherm
13-og novembra, novoimenovani ambasador Austrije u BIH, Martin Pammer, prilikom svoje prve... 
Austrotherm kao podrška sportu u BiH
Svjetsko prvenstvu u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom za veterane, svečano je... 
Ambasador republike Austrije posjetio nasu fabriku
U toku mjeseca juna, tekuće  godine, kompanija Austrotherm BH d.o.o. je imala čast... 
60 godina Austrotherm-a = 60 godina kompetentnosti!
U četvrtak, 13.06.2013. oko 260 naših odabranih klijenata (kupaca) iz...