Istorija

Austrotherm je pionir na podru─Źju izolacijskih materijala u Austriji. Preduze─çe je 1953. godine osnovao Oswald Nowotny koji je u Austriji prvi zapo─Źeo proizvodnju stiropora. Austrotherm grupacija je dio Schmid-Industrie-Holdinga kome pripadaju izme─Ĺu ostalog i grupacije Baumit i Murexin.
                                                   
  1953: Oswald Nowotny zapo─Źinje proizvodnju stiropora 
  Po─Źeci Austrotherma datiraju iz 1953. godine kada je Oswald  
  Nowotny kao prvi preduzetnik u Austriji pokrenuo proizvodnju 
  stiropora u Be─Źu. Oswald Nowotny se u po─Źetnoj fazi posvetio 
  primjeni stiropora u podru─Źju dekora, kao što su lutke i biste za 
  izloge. Ekspandirani polistiren (EPS) – kako glasi stru─Źni naziv za 
  stiropor – otkriven je godinu dana ranije od strane njema─Źkog 
  hemijskog koncerna BASF iz Ludwigshafena. 

 

1964: Fabrika stiropora u Purbachu
 
Stvarni tr┼żišni potencijal stiropora nalazio se me─Ĺutim u njegovim izvanrednim termoizolacijskim svojstvima. Prepoznavši upravo taj potencijal stiropora Nowotny je razvio postrojenje za proizvodnju EPS plo─Źa a 1964. godine u Purbachu na Ne┼żiderskom jezeru (Neusiedler See) izgradio je fabriku sa godišnjim kapacitetom od 30.000 m3, što je moglo zadovoljiti rastu─çu potra┼żnju za EPS-om do po─Źetka 80tih godina.

1980: Friedrich Schmid preuzima preduze─çe Nowotny
Godine 1980. vlasnik kamenoloma i kre─Źane u Wopfingu, Friedrich Schmid, kupuje firmu Nowotny. Isporu─Źenom koli─Źinom EPS-a od 18.000 m3 firma Nowotny ostvaruje godišnji prihod od 945.000 eura. Oba naftna šoka i time prouzrokovani talas poskupljenja energenata u─Źinili su da ušteda energije dobije enormni zna─Źaj, prije svega kod grijanja i termoizolacije. EPS plo─Źe proizvo─Ĺa─Źa Nowotny su zahvaljuju─çi svojim izvanrednim svojstvima vrlo brzo bile prihva─çene kao visokokvalitetni izolacijski materijal što je ve─ç dvije godine nakon preuzimanja firme od strane Friedricha Schmida zahtijevalo proširenje proizvodnog kapaciteta.

1982: Preuzimanje fabrike stiropora Pinkafeld
Neophodno pove─çanje kapaciteta ostvareno je preuzimanjem fabrike stiropora jednog proizvo─Ĺa─Źa iz Pinkafelda.

1991: Austrijski „Know-How” za Ma─Ĺarsku: Austrotherm Györ (─Éer)
Godine 1991. Austrotherm Györ, 100%-tna „k─çerka“ firme Nowotny, pokrenula je proizvodnju u ma─Ĺarskom gradu Györu. Od tada Austrotherm proizvodi visokokvalitetne EPS izolacione plo─Źe za ma─Ĺarsko tr┼żište uz primjenu sirovina zapadnoevropskog porijekla.

1991: Jedini XPS proizvo─Ĺa─Ź u Austriji
Za postizanje visoko postavljenih ciljeva, preduze─çe je investiralo za gotovo dvije godine ne manje od 4 miliona eura i opremilo sjedište u Pinkafeldu modernim proizvodnim postrojenjem što je omogu─çilo proširenje kapaciteta. U Purbachu je u prolje─çe 1991. godine zapo─Źela proizvodnja ekstrudiranog polistirena - tvrdog pjenastog materijala ili skra─çeno XPS-a. Do tog trenutka u Austriju se XPS velikim dijelom uvozio od velikih hemijskih koncerna koji su tada dominirali svjetskim tr┼żištem. 

Proizvodna tehnologija se strogo ─Źuvala u tajnosti. Obimni istra┼żiva─Źki radovi i izmjene na proizvodnom postrojenju u Purbachu su kona─Źno doveli do cilja: „ru┼żi─Źasta Thermopan XPS plo─Źa“. Nowotny je time postao jedini proizvo─Ĺa─Ź XPS-a u Austriji.

1993: Izolacijski materijal Nowotny odlikovan grbom Gradiš─ça
U okviru 40-godišnjeg jubileja preduze─ça tadašnji predsjednik Gradiš─ça, jedne od devet saveznih dr┼żava Austrije, je preduze─çu uru─Źio grb Gradiš─ça.

1993: Poljska –  Austrotherm pokre─çe proizvodnju u Oswiecimu
U ljeto 1993. godine osnovano je preduze─çe Austrotherm Poljska u poljskom gradu Oswiecimu (poznatiji pod njema─Źkim nazivom Auschwitz). Udaljeno ca. 50 km od Krakova i ca. 40 km od privredno zna─Źajnog centra Kattowitza, sjedište fabrike pokriva podru─Źje sa ca. 4 miliona stanovnika. 

1994: Izolacijski materijali Nowotny postaju Austrotherm
Kako bi se širom Evrope obezbijedio jedinstven nastup na tr┼żištu, preduze─çe za izolacijske materijale Nowotny 1994. godine mijenja naziv i posluje u Austriji kao Austrotherm GmbH.

1995: Nova fabrika XPS-a u Purbachu –  dr┼żavni grb za Austrotherm
Po─Źetkom ljeta 1995. godine novo XPS-proizvodno postrojenje u fabrici Purbach radi punim kapacitetom koji godišnje iznosi oko 130.000 m3. Austrotherm time postaje i va┼żan privredni faktor za oba, privredno slaba regiona Purbach i Pinkafeld. Dana 2. oktobra 1995. godine predsjednik Privredne komore Gradiš─ça, Franz Kröpfl, Austrothermu sve─Źano dodjeljuje dr┼żavni grb Republike Austrije za izvanredan kvalitet proizvoda i doprinos austrijskoj privredi.

1997: Fabrika EPS-a u Slova─Źkoj po─Źinje proizvodnju
Po─Źetkom novembra 1997. godine u pogon je puštena i tre─ça Austrothermova fabrika tvrdih pjenastih materijala od polistirena u Isto─Źnoj Evropi.  U sjevernom dijelu Bratislave ne samo da je sagra─Ĺeno visokomoderno proizvodno postrojenje EPS-a, ve─ç su adaptirani i modernizovani i skladišna hala kao i kancelarijske prostorije.

1998: ISO 9001-certificiranje u rekordnom vremenu
Austrotherm je, kao jedan od prvih proizvo─Ĺa─Źa izolacijskih materijala u Austriji, 27. maja 1998. godine od ÖQS-a (austrijsko društvo za certificiranje i ispitivanje) dobio pri┼żeljkivani ISO 9001-certifikat ─Źime je u potpunosti potvr─Ĺena dosljedna primjena filozofije kvaliteta u poslovanju preduze─ça. U najkra─çem roku su ispunjeni svi zahtjevi i pripremne radnje propisane od strane ÖQS-a. Na ovaj na─Źin omogu─çena je besprijekorna evidencija i transparentnost stroge kontrole kvaliteta koja se u Austrothermu ve─ç godinama primjenjuje. Poslovni partneri mogu biti sigurni da Austrothermovi proizvodi, kvalitet i usluge bezostatno odgovaraju standardima orijentiranim ka budu─çnosti. 

1999: Druga fabrika EPS-a u Poljskoj
U mjestu Skierniewice – izme─Ĺu Varšave i Lo─Ĺa, centralna Poljska – u julu 1999. godine puštena je u pogon druga fabrika EPS-a  Austrotherm grupacije u Poljskoj.

1999: Austrothermu uspjeva prodor sa CO2-pjenušavim XPS izolacijskim plo─Źama
Kao rezultat izvanrednih zalaganja Austrothermovih in┼żinjera i velikih dugogodišnjih investicija u podru─Źja istra┼żivanje, razvoj i zaštita okoliša u augustu 1999. godine tr┼żištu je predstavljena nova generacija izolacijskih plo─Źa:  „AUSTROTHERM XPS TOP“. Generacija TOP posjeduje odli─Źne karakteristike po pitanju termoizolacije, maksimalne opteretivosti, neosjetljivosti na vlagu a primjena vazduha kao sadr┼żaj ─çelije odgovara u potpunosti ekološkim zahtjevima „Klimatske unije op─çina u Austriji“.

1999: Peter Schmid drugi direktor
Peter Schmid, u preduze─çu zaposlen od 1993. godine, od 1996. godine kao prokurista, s 01.09.1999. godine preuzima rukovode─çu funkciju direktora u Upravi Društva.

1999: Pionirski projekat u Rumuniji: fabrika EPS-a po─Źinje sa radom u Bukureštu
1999. godine Austrotherm zapo─Źinje ulazak na rumunsko tr┼żište: u septembru se pušta u pogon novosagra─Ĺena fabrika EPS-a u Bukureštu. Na taj na─Źin Austrotherm startuje na jednom perspektivnom tr┼żištu koje sa svojih 23 miliona stanovnika nudi veliki potencijal rasta, kako srednjoro─Źno tako i dugoro─Źno. Nova fabrika EPS-a, s kapacitetom od  400.000 m3 godišnje, sagra─Ĺena je u industrijskoj zoni na površini od 12.000 m2 u sjevernom rubnom dijelu Bukurešta.

2001: Ekspanzija u Ma─Ĺarskoj: Druga fabrika EPS-a po─Źinje sa radom
U Ma─Ĺarskoj, u gradu Gyöngyös – ca. 80 km sjeveroisto─Źno od Budimpešte – u aprilu je puštena u pogon druga fabrika EPS-a Austrotherm grupacije. Nova fabrika izolacijskih plo─Źa izgra─Ĺena je na površini od 26.000 m2 te se s godišnjim kapacitetom od oko 600.000 m3 EPS-a ubraja u najmodernije fabrike grupacije.

2003: Fabrika EPS-a u Srbiji
U augustu 2003. godine otvorena je nova, moderna fabrika EPS-a u Valjevu, 80 km jugozapadno od Beograda. Nova fabrika izgra─Ĺena je u velikoj industrijskoj zoni na površini od 12.000 m² i opremljena je najnovijom proizvodnom tehnologijom „Made in Austria“.

2003: Odlikovanje ─Źasti za pionire izolacijskih materijala
Povodom 50-godišnjeg jubileja Austrotherma vlasnik preduze─ça Friedrich Schmid dobio je odlikovanje ─Źasti  Gradiš─ça.

2004: Otvorenje fabrike EPS-a u Bugarskoj
2004. godine je i u Bugarskoj zapo─Źeta gradnja fabrike za proizvodnju izolacijskih materijala od EPS-a (stiropor). I ovaj proizvodni pogon je opremljen proizvodnom tehnologijom "Made in Austria" a pušten je u rad iste godine.  

2005: Nastavak ekspanzije u Srbiji
U Srbiji je 2005. godine pokrenuta proizvodnja XPS-a austrijskog kvaliteta te je na taj na─Źin broj fabrika u Srbiji porastao na tri.

2006: Druga fabrika EPS-a u Rumuniji
U junu 2006. godine otvorena je druga Austrotherm fabrika EPS-a u gradu Horia na sjeveroistoku Rumunije. Ovom investicijom omogu─çen je export u Ukrajinu i Moldaviju. Na ovoj lokaciji 2008. godine pokrenuta je i proizvodnja Austrotherm XPS-a. 

2007: Proširenje u Bosnu i Hercegovinu; Austrijski eko-certifikat
U Biha─çu je osnovano preduze─çe Austrotherm BH d.o.o. ─Źime se Austrotherm grupacija proširila i na podru─Źje Bosne i Hercegovine. Moderna fabrika EPS-a po─Źela je s radom po─Źetkom 2008. godine. Investicija iznosi 5 miliona € a kapacitet fabrike osigurava i izvoz u Hrvatsku. 

U jesen 2007. godine pioniru na podru─Źju izolacijskih materijala dodijeljen je „Austrijski eko-certifikat“ za proizvodnu grupu Austrotherm XPS TOP. 

2008: Prva Austrotherm fabrika u Aziji
Austrotherm se odva┼żio na skok preko Bosfora: u jesen 2008. godine puštena je u pogon prva Austrotherm fabrika EPS-a u Turskoj. U ovu fabriku, koja je smještena pred vratima 15-milionske metropole Istanbul, ulo┼żeno je 5 miliona eura. 

U bugarskom gradu Aitos na obali Crnog mora otvorena je druga Austrotherm fabrika EPS-a u Bugarskoj. U Hrvatskoj je otvorena podru┼żnica a u Ukrajini je poja─Źana prodaja izolacijskih materijala Austrotherm. 

U oktobru 2008. godine u ma─Ĺarskom gradu Szekszárd otovrena je tre─ça fabrika EPS-a u Ma─Ĺarskoj. Ukupna investicija iznosila je 5 miliona eura a godišnji kapacitet fabrike je 400.000 m3.


Downloads


Cjenovnik BIH - Cjenik HR

ProspektiKontakt


Upiti

Kontakt BiH

Kontakt HRNovosti & Informacije

Povodom desetogodišnjice kompanije Austrotherm BH d.o.o. u Sarajevu je 20.04.2017. godine, u hotelu Hills uprili─Źena proslava ovog malog ali... 
Od predstavni┼ítva do vode─çeg proizvo─Ĺa─Źa termoizolacionih materijala (pres konferencija)
Jeste li znali da je u BiH u proteklih deset godina proizvedeno toliko stiropora da bi se... 
Da li je bolje pla─çati energiju koju gubimo ili je bolje platiti da energiju manje gubimo
NAJJEDNOSTAVNIJI NA─îIN POVE─ćANJA ENERGIJSKE EFIKASNOSTI STANOVANJA, JESTE PRIMJENA...