Austrotherm AMK - element međuspratne konstrukcije

Austrotherm međuspratna konstrukcija (AMK) je elemenat ispune izrađen
od „stiropora” tj. ekspandirnog polistirena. Proizvodi se u specijalno izrađenom automatu i namijenjen je formiranju međuspratne konstrukcije. Lako je ugradiv i posjeduje dobra termička i zvučna izolacijska svojstva.
Proizvodi se u Srbiji (grad Niš).

Ovakav tip međuspratne konstrukcije je veoma lagan i to ga čini praktično nezamjenljivim npr. pri nadgradnji objekata. Mala težina konstrukcije omogućava finansijske uštede, kao i kvalitetnija projektantska rješenja pri dimenzioniranju podvlaka, stubova i temelja. Veliki dimenzioni modul jednog elementa čini potkonstrukciju jednostavnom i racionalnom. S obzirom na vrstu materijala od kojeg je element ispune izrađen, kao i na već formirane otvore u presjeku samog elementa - prosijecanje stiropora kao i provođenje instalacija kroz element ne predstavljaju nikakav problem.


Prednosti primene AMK konstrukcije:

lako ugradiva
dobra termička i akustična (zvučna) izolaciona svojstva
najlakša međuspratna konstrukcija
veliki dimenzioni modul elementa čini podkonstrukciju i montažu jednostavnom
ostavljanje otvora u konstrukciji ne predstavlja nikakav problem

Tehnički izveštaj

Austrotherm međuspratna konstrukcija (AMK) se sastoji od elemenata ispune (polegnutih jedan uz drugi po cijeloj površini međuspratne ploče i betonske konstrukcije (sa rebrima i armiranom pločom, analogno prethodno izvedenom statističkom proračunu). Elemenat ispune je izrađen od osnovnog “punioca” (Austrotherm EPS) proizvedenog u automatu. Na njega se, u fazi monolitiziranja konstrukcije, neposredno prenosi svo tehnološko opterećenje. Betonska konstrukcija se armira u rebru rešetkastom armaturom zategnutom analogno prethodno izvedenom statističkom proračunu.

Tehnologija izvođenja

Elementi ispune se montiraju priljubljeni (bez spojnica) na pripremljene oslonce od drvenih greda. Razmak između pojedinačnih oslonaca iznosi maksimalno 3m. Za razmake između oslonaca koji su veći od 3m formiraju se poprečna rebra prema važećim propisima. Očekivani ugib (prema proračunu ugiba konstrukcije) se može izbjeći postavljanjem adekvatnih nadvišenja. Elementi ispune treba da se pri betoniranju, uobičajenim mjerama, zaštititi od oštećenja. Posebna oplata i podupiranje (osim propisanog) nisu neophodni. Obrada plafonske površine (donje strane elementa ispune) vrši se odgovarajućom špahtel masom u koju se utiskuje armaturna mrežica. Obrada podne konstrukcije (gornje strane elementa ispune) vrši se na uobičajen način.

EAN-broj materijal dimenzije (mm) pritisna čvrstoća
(pri 10% deformacije)
klasa gorivosti održivost oblika do temperature
8606105881173 Austrotherm
EPS 100
500 x 400 x 160 min.100 Kpa (10 t/m2) B1 80C
Downloads


Cjenovnik BIH - Cjenik HR

ProspektiKontakt


Upiti

Kontakt BiH

Kontakt RHNovosti & Informacije

Najčeše pitanje koje se postavlja nakon donošenja odluke o ugradnji termoizolacije na stambeni ili nestambeni objekat jeste... 
Austrijski ambasador posjetio Austrotherm
13-og novembra, novoimenovani ambasador Austrije u BIH, Martin Pammer, prilikom svoje prve... 
Austrotherm kao podrŔka sportu u BiH
Svjetsko prvenstvu u hrvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom za veterane, svečano je... 
Ambasador republike Austrije posjetio nasu fabriku
U toku mjeseca juna, tekuće  godine, kompanija Austrotherm BH d.o.o. je imala čast... 
60 godina Austrotherm-a = 60 godina kompetentnosti!
U četvrtak, 13.06.2013. oko 260 naših odabranih klijenata (kupaca) iz...