Formula 1 u Kini - "pol pozicija" za stiropor!

EPS (ekspandirani polistiren - "stiropor") je našao svoj put i do "Formule 1"!

Pro─Źitajte interesantan tekst koji govori o primjeni "stiropora" u gradnji trka─Źke piste u Šangaju, ali i o drugim interesantnim primjerima primjene ovog sve popularnijeg gra─Ĺevinskog materijala.

Ukoliko tlo nema veliku nosivost, u praksi se sve više koristi EPS (ekspandirani stiropor – „stiropor“) kao „onaj ko riješava problem“. Najnoviji dokaz za to je i gradnja staze i tribina za trku „Formule 1“ koja se po─Źetkom oktobra 2007. odvijala na lokaciji 40km udaljenoj od kineske lu─Źke metropole Šangaja („Velika nagrada Kine“)!

Kada je prvog vikenda oktobra 2007. godine karavan „Formule 1“ razapeo  svoje šatore u blizini Šangaja, ljubitelji auto-trka iz cijelog svijeta su svoje napete poglede uperili ka jednoj od najmodernijih i najbr┼żih trka─Źkih pista na svijetu. Ova pista je ina─Źe u pravom smislu rije─Źi izgra─Ĺena „na vazduhu“. Rije─Ź je o kreativnom rješenju arhitekte Hermana Tilkea iz njema─Źkog grada Ahena. Ovaj arhitekta, koji se specijalizovao za projektovanje trka─Źkih pista, od po─Źetka svog rada na projektovanju piste za „Veliku nagradu Kine“ je bio konfrontiran sa problemati─Źnom podlogom (tlom) na kojoj je trebalo da nikne nova pista. Za samo 18 mjeseci je nastala pista duljine 5,45 km, na površini od ta─Źno 5,3 km╦Ť. Ukupno 8.000 radnika je gradilo tu pistu. Projektanti su u EPS-u („stiroporu“) pronašli jedno revolucionarno rješenje. Interesantno je napomenuti da je za realizaciju ovog projekta bilo neophodno potrošiti ─Źitav kineski godišnji proizvodni kapacitet EPS-a!

U cilju stabilizacije nestabilnog (mekog) tla je bilo neophodno najprije pobosti šipove (─Źeli─Źne stubove) do dubine od ─Źak 80m, a zatim je došlo na red „slaganje“ pojedina─Źnih blokova EPS-a debljine do 1m! Potonje nanošenje zemljanog sloja debljine 2m predstavljalo je i posljednji korak prije ugradnje završnog sloja (asfalta).

„Trening-kvalifikacije“ za izbor materijala: neznatna te┼żina i velika opteretivost

Ono što „stiropor“ ─Źini izuzetno pogodnim za primjenu u niskogradnji je upravo njegova relativno mala te┼żina, pri ─Źemu je sam materijal veoma opteretiv. Tako naprimjer EPS specifi─Źne nasipne gustine od samo 20 kg/m³ (odnosno te┼żine koja ─Źini samo 1/100 te┼żine 1m┼é nekog od uobi─Źajenih zemljanih slojeva!) mo┼że nesmetano da primi optere─çenje od ─Źak 3 t/m²! Samim tim se EPS, kao penasti materijal sa svojom zatvorenom ─çelijskom strukturom, i bukvalno preporu─Źuje kao idealan materijal pri gradnji uli─Źnih brana (bedema), ispuna za oslonce mostova, ili pri stabilizaciji kosih nasipa.

„Kad god se ima posla sa tlom relativno male nosivosti, kao što je to bio slu─Źaj u kineskoj provinciji Jiading, u blizini višemilionske kineske metropole Šangaja, uvijek je najproblemati─Źnije tehni─Źki riješiti nasip materijala“, ka┼że Dr. Klemens Dema─Źek (Clemens Demacsek), direktor udru┼żenja austrijskih proizvo─Ĺa─Źa polistirenskih pjenastih materijala („GPH – Gütergemeinschaft Polystyrol-Hartschaum“) i dodaje:

„Ukoliko se u takvim podru─Źjima te┼żak zemljani materijal zamjeni „stiroporom“, optere─çenje na podlogu je bitno smanjeno. Mo┼żemo šta više govoriti zapravo o „olakšanju“ tj. „skidanju optere─çenja“ sa podloge. Samim tim, više ne prijeti opasnost od slaganja tla i sama pista kao i tribine kapaciteta za 30.000 ljudi se nalaze na sigurnoj podlozi.“

S obzirom na to da „stiropor“ ni na koji na─Źin ne uti─Źe na podzemne vode u okolini lokacija na kojima se ugra─Ĺuje, ovaj na─Źin gradnje je primjenjiv i u onim najsenzibilnijim podru─Źjima u ekološkom smislu.
Ukoliko pak posmatramo tr┼żišne ekonomske parametre (cijene), onda je „stiropor“ svakako atraktivniji tj. jeftiniji od drugih materijala.

EPS-blokovi uobi─Źajenih dimenzija 4m x 1m x 0,5m pola┼żu se u više nivoa na izravnavaju─çi pjeskoviti sloj. Specijalni tiplovi („kand┼że“) sprje─Źavaju pomjeranje EPS-blokova za vrijeme monta┼że. Za ugradnju EPS-blokova nije neophodna nikakva teška gra─Ĺevinska mehanizacija jer je „stiropor“ lagan materijal i njegov transport se bez problema mo┼że ru─Źno vršiti. Radovi napreduju jako brzo a po jednom „naslaganom EPS-nivou“ se odmah mo┼że hodati. Tek kada do─Ĺe red na tešku gra─Ĺevinsku mehanizaciju (koja je neizbje┼żna pri ugradnji završnog asfaltnog sloja), posljednji EPS-nivo se mora prekriti dovoljno debelim slojem nosivog zemljišta.

„Stiropor“ se danas ─Źesto primenjuje pri tzv. stabilizaciji kosih nasipa jer je veoma lagan materijal, ─Źak višestruko lakši od ostalih tzv. „lakih gra─Ĺevinskih materijala“. Njegovom primjenom se smanjuje vrijeme gradnje, a redukuju se i troškovi odr┼żavanja što je sa finansijskog aspekta veoma bitno za dr┼żavu (ili grad, ili opštinu). G-din Dema─Źek isti─Źe još jedno itekako interesantno podru─Źje primjene „stiropora“ – pri konstrukciji horizontalnih plo─Źa tzv. “zaštitnih galerija“ od odrona ili od lavina u planinskim podru─Źjima. Te „galerije“ naime moraju biti otporne ne samo na stati─Źka ve─ç i na dinami─Źka optere─çenja ako se zna da odroni padaju velikom brzinom pa je i snaga njihovog udara izuzetno velika. Iz tog razloga je „stiropor“, kao deformacioni sloj, izuzetno pogodan da kao „feder“ primi udarni impuls odrona.

„EPS se širom svijeta ve─ç dugo koristi u konstruktivnoj in┼żenjerskoj gradnji. Slikovite primjere imamo, pored trka─Źke piste u Šangaju, i u gradnji puteva i ┼żeljeznica u Skandinaviji, u gradnji auto-puteva u okolini Solt Lejk Sitija (Salt Lake City) u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama ili u gradnji brana u Holandiji. Tako─Ĺe i u Austriji se stiropor sve ─Źeš─çe sre─çe u niskogradnji, a korišten je i prilikom izgradnje tzv. „ozelenjenog krova“ prohodnog za pješake na zgradi „UNO-City“ u Be─Źu“, završava Dema─Źek.

NAPOMENA:

Gore navedeni tekst predstavlja u cjelini preuzeto (i sa njema─Źkog prevedeno) saopštenje za javnost izdato od strane:

STYROPOR GPH
(Gütergemeinschaft Polystyrol-Harschaum)
Dr. Clemens Demacsek
Brückenstrasse 3
A-2522 Oberwaltersdorf
www.styropor.at


Downloads


Cjenovnik BiH - Cjenik HR

ProspektiKontakt


Upiti

Kontak BiH

Kontak HRNovosti & Informacije

Povodom desetogodišnjice kompanije Austrotherm BH d.o.o. u Sarajevu je 20.04.2017. godine, u hotelu Hills uprili─Źena proslava ovog malog ali... 
Gradona─Źelnik Galija┼íevi─ç posjetio tvornicu Austrotherm
Podrška gradske uprave Biha─ça privrednicima koji uspješno posluju jedan... 
Prvih deset godina sa Vama - Austrotherm BH
Povodom desetogodišnjice kompanije Austrotherm BH d.o.o. u Sarajevu je 20.04.2017....